ALP (alkalna fosfataza)

Alkalna fosfataza je grupno–specifični enzim koji katalizuje hidrolizu monoestra fosfatne kiseline i alkohola. Pokazuje najjaču aktivnost u alkalnom području, zato se i naziva alkalna fosfataza. Optimalni pH za delovanje enzima je između 9.8 i 10.5.

Alkalna fosfataza (ALP) je enzim koji se nalazi u skoro svim organima: kostima, jetri, leukocitima, bubrezima, slezini, prostati, placenti i tankom crevu. U krvi se nalazi 4 genetski različite varijante enzima od kojih je najvažniji jetra-kosti-bubrezi tip. Odnosno, to postoji nekoliko različitih izoenzima alkalne fosfataze u zavisnosti od porekla tkiva iz kojih se izoluje, pa je tako drugačija struktura izoenzima ALP u tkivu jetre, a drugačija u tkivu kostiju.

ALP (alkalna fosfataza)

ALP u serumu zdravih odraslih osoba uglavnom potiče iz jetre, a u serumu dece i iz kostiju.

Alkalna fosfataza (ALP) se koristi za dijagnostiku i praćenje bolesti jetre (naročito da se prati hepatobilijarno oštećenje) i bolesti kostiju.

ALP se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oštećenja jetre (kada se određuje sa ostalim markerima oštećenja jetre ( AST-om, ALT-om, gama-GT-om, ukupnim i direktnim bilirubinom), osobama sa oboljenjima kostiju, kao i kod osoba obolelih od malignih oboljenja.

 Analiza ALP u Minmedik laboratoriji

Uzorak: serum (venska krv)

U Minmedik laboratoriji rezultati ALP (alkalne fosfataze) budu gotovi istog dana.

Uzimanje uzorka se vrši najčešće ujutru posle noćnog gladovanja.

Referentne vrednosti ALP

 • Referentne vrednosti serumske alkalne fosfataze variraju i u zavisnosti od pola i starosti. Veće vrednosti se sreću kod trudnica i dece u periodu rasta i razvoja.

Referentne vrednosti ALP (alkalne fosfataze) u Minmedik laboratoriji za odrasle osobe iznose:

Muškarci: 40 – 129 U/L

Žene: 35 – 104 U/L

Povišene vrednosti ALP:

Povišene vrednosti mogu da ukazuju:

 • na povećanu razgradnju kostiju;
 • kod različitih bolesti kostiju – (osteoporoza, osteosarkom, metastaze, hiperparatireiodizam, Padžetova bolest, rahtitis, osteomalacija);
 • predoziranje vitaminom D;
 • povišenje u slučajevima postojanja prepreke u žučnim putevima (kamen, ožiljno tkivo, rak) / opstruktivna žutica, bolesti bilijarnih puteva;
 • kod oboljenja jetre (ovaj enzim spada u grupu tzv. hepatičkih enzima jer može indikovati, zajedno sa drugim hepatičkim enzimima neku bolest ili poremećaj rada jetre) – karcinomi jetre, metastaze u jetri;
 • oboljenja Hodgkinova bolest, kongestija srca i ulcerativni kolitis (daju umereno povišene vrednosti ALP-a u serumu).

—-Ne postoji kvantitativna zavisnost povecanja ALP sa stepenom oštećenja

Fiziološko povećanje ALP:

Povećane vrednosti pokazuju da se proces razgradnje i izgradnje kostiju odvija „punom parom„, što je normalno samo u detinjstvu ili nakon preloma.

ALP je fiziološki povišen kod trudnica u trećem trimestru trudnoće (placentarni izoenzim ALP).

Povišeni nivoi enzima ALP-a mogu da se pronađu kod 6% potpuno zdrave populacije odraslih, pri čemu će u manje od 1% takvih ljudi biti pronađeno neko oboljenje jetre.

Snižene vrednosti ALP:

Nemaju veći klinički značaj. Snižene vrednosti ALP se mogu javiti kod:

 • malnutricije (pothranjenosti),
 • nedostatka belančevina,
 • kod bolesnika na dijalizi,
 • hipotireoidizma,
 • nedostatka vitamina B12, cinka i magnezijuma

**Za sve dodatne informacije u vezi analize ALP (alkalna fosfataza), budite slobodni da kontaktirate osoblje Minmedik laboratorije na tel:+381114383995tel:+381659490835 ili putem mail-a