Leukociti u spermi

Leukociti u spermi

Leukociti su normalno prisutni u semenoj tečnosti, ali u malom broju.

Povišena koncentracija leukocita u uzorku može ugroziti mušku plodnost, jer povećava nivo oksidativnog stresa i smanjuje kvalitet sperme. Leukociti u spermogramu mogu smanjiti koncentraciju spermatozoida kod muškaraca.

Leukociti u spermi – UZROK

Povećani leukociti su obično znak neke infekcije u polnim žlezdama.

Ova vrsta infekcija dolazi bez simptoma i detektuje se nakon obavljanja analize sperme, kada čovek treba da počne sa tretmanom za neplodnost ili želi da postane donator sperme.

Leukociti u spermi

Pacijenti nekad imaju određene simptome koji mogu ukazati na prisustvo leukocita u spermi, uključujući:

  • Sperma žute boje;
  • Otok u području penisa ili prepona;
  • Genitalne infekcije: herpes, hlamidija, gonoreja i dr.;
  • Proširene vene u testisima;
  • Retka ejakulacija;
  • Smanjena plodnost.

Leukociti u spermi – LEČENJE

Uz analizu broja leukocita u spermi i uz nalaz spermokulture i dodatnih mikrobioloških analiza može se zaključiti da li se radi o infekciji i ima li potrebe za terapijom antibioticima.

Dugotrajna primena antibiotika često dovodi do pogoršanja spermograma. Nekada mogu biti bakterije koje nisu patogene, pa nije potrebna terapija. Leukociti su takođe bitni i kod praćenja uspešnosti terapije gde se prati pad leukocita.

Prisustvo leukocita u spermi može prouzrokovati privremeni sterilitet, ali retko trajni sterilitet ili neplodnost. Iz tog razloga, kada se otkrije leukospermija, pacijentu treba poseban tretman za rešavanje ovog stanja, radi izbegavanja neplodnosti

Normalan nalaz leukocita je < 1milion leukocita po  jednom ml ejakulata.

Određivanje broja Leukocita u spermi u Minmedik laboratoriji

U Minmedik laboratoriji možete brzo, jednostavno i lako uraditi analizu broja leukocita u spermi, kao i druge parametre ukoliko sumnjate na neku bolest ili želite da istražite uzroke neplodnosti.

Prijem uzoraka za kompletan spermogram koji podrazumeva i analizu leukocita u spermi je radnim danima od 12h do 13h i potrebno je analizu OBAVEZNO ZAKAZATI minimum dan ranije, a ukoliko Vam je potrebna samo analiza Leukocita u spermi uzorak možete da donesete bilo kad tokom radnog vremena laboratorije, u okviru sat vremena nakon ejakulacije.

Rezultat spermograma i leukocita u spermi izdaje se istog dana  u Minmedik laboratoriji.

Za sve dodatne informacije i uputstva oko pripreme, budite slobodni da nas kontaktirate na sledeće brojeve telefona: 011/43-83-995; 065/94-90-835 ili putem e-mail-a:

Lokacija: Živka Davidovića 78, lokal 2, Zvezdara, Beograd