LIPIDNI STATUS

Lipidnim statusom se meri koncentracija lipida (masti) u krvi. Lipidni status podrazumeva određivanje nekoliko vrsta holesterola, trigliceride, faktor rizika i faktor ateroskleroze.

Lipidni status je važan laboratorijski test, koji se koristi za procenu opšteg zdravstvenog stanja i rizika od kardiovaskularnih bolesti (bolesti srca i srčani udar) i moždanog udara.

Najsavremenija tehnologija, iskusni stručnjaci

Koje analize se nalaze u okviru lipidnog statusa?

Lipidni status uključuje sledeće analize:

 1. Ukupni holesterol – određivanje koncentracije ukupnog holesterola u krvi. Predstavlja osnovnu informaciju za dalja laboratorijska ispitivanja metabolizma lipoproteina (HDL, LDL i trigliceridi).
 2. LDL holesterol – naziva se još i „loš holesterol“ i njegove povišene vrednosti uzrokuju nakupljanje masnih naslaga (plakova) u arterijama. Visok nivo LDL-a je povezan sa povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Na nivo ovog lipoproteina uticu i genetski faktori, kao i stres, ishrana.
 3. HDL holesterol – naziva se i „dobar holesterol“ jer pomaže u odnošenju LDL holesterola sa periferije u jetru i sprečava njegovo proaterogeno dejstvo. Određivanje HDL-holesterola se koristi za rano prepoznavanje rizika za aterosklerozu (ukoliko je HDL nizak).
 4. Trigliceridi – vrsta masti u krvi, a povišeni trigliceridi su povezani sa različitim faktorima i životnim navikama. Povišeni trigliceridi udruženi sa povišenim holesterolom (posebno LDL-holesterolom) jesu rizik za ubrzanu aterosklerozu. Naši krvni sudovi sa starenjem postaju aterosklerotični i zato bi bilo dobro da tokom života preventiramo i ne dodajemo faktore rizika (masna hrana: čvarci, slanina, svinjsko meso, iznutrice), koji ubrzavaju aterosklerozu. Trigliceride takođe povećavaju i stres, neki lekovi, trudnoća…
 5. Faktor rizika (FR) – je prognostički parametar koji ukazuje na udeo HDL holesterola u ukupnom holesterolu i izražen je odnosom ukupnog holesterola i HDL holesterola. Poželjno je da ovaj odnos bude <4,3.
 6. Indeks ateroskleroze (IA) – predstavlja aterogeni indeks koji se izračunava iz odnosa LDL/HDL holesterola. Poželjne vrednosti indeksa ateroskleroze su >2,9.

HOLESTEROL – Ishranom se unosi oko 20% holesterola (egzogeni), a endogeni se stvara u jetri (80%).

** Holesterol ima više korisnih uloga u našem organizmu:

 • izvor energije,
 • ulazi u sastav ćelijskih membrana i tako učestvuje u izgradnji ćelija,
 • učestvuje u stvaranju polnih hormona i hormona nadbubrežne žlezde,
 • polazno je jedinjenje za stvaranje vitamina D i dr jedinjenja.

Međutim, povišene vrednosti holesterola su štetne, jer se tada holesterol taloži u zidovima krvnih sudova i dovodi do ateroskleroze (suženja krvnih sudova). Uvek postoji i mogućnost da se pod pritiskom krvi otkine deo aterosklerotskog plaka i dovede do začepljenja manjeg krvnog suda u srcu ili mozgu i dovede do infarkta.

Priprema za određivanje lipidnog statusa

 • Priprema pacijenta za izvođenje testa se sastoji iz obaveznog gladovanja 12h pre vađenja krvi. To podrazumeva da ne treba unositi hranu u ovom periodu, a od pića je dozvoljeno konzumirati samo vodu. Iz ovog razloga, najbolje je uzorkovanje obaviti odmah ujutro (nakon noćnog gladovanja).
 • U nekim slučajevima, testiranje lipida bez prethodnog posta je moguće, ali o ovome je neophodno da se konsultujete sa Vašim lekarom.
 • 24h pre vađenja krvi ne izlagati se intenzivnom fizičkom naporu.

Određivanje lipidnog statusa u laboratoriji Minmedik možete uraditi bez zakazivanja, a rezultate analiza dobijate istog dana putem emaila ili lično u prostorijama naše laboratorije na adresi Živka Davidovića 78, Beograd.

Tumačenje rezultata lipidnog statusa

Tumačenje rezultata se vrši isključivo i uvek u kontekstu Vašeg ukupnog zdravlja i drugih faktora rizika koji pored rezultata testa mogu uključivati godine starosti, opšte zdravstveno stanje, istorija bolesti i dr.

Za više informacija oko laboratorijskih analiza i konsultacije oko pravilne pripreme, kontaktirajte nas putem telefona 011/43-83-995, mail-a ili posetite lično u prostorijama Minmedik laboratorije na adresi Živka Davidovića 78.

Zašto se meri lipidni status?

Najčešći razlozi zbog kojih se radi lipidni status su:

 • Skrining – rutinsko testiranje kako bi se utvrdilo da li je koncentracija lipida u krvi ispitanika normalna ili spada u kategorije graničnog, srednjeg ili visokog rizika.

Analizu lipidnog statusa u krvi kod zdravih osoba poželjno je raditi barem jednom godišnje.

 • Praćenje zdravstvenog stanja – ukoliko su rezultati prethodnih testiranja bili abnormalni, ili su prisutni drugi faktori rizika vezani za kardiovaskularna oboljenja, proverom lipidnog statusa možete utvrditi trenutne koncentracije holesterola I triglicerida
 • Praćenje uspešnosti terapije – Ukoliko ste na terapiji lekovima za snižavanje holesterola, ili dijetnom režimu ishrane, lipidni status može proceniti odgovor organizma na primenjenu terapiju ili promene u načinu života.
 • Dijagnoza – Testiranje lipida u krvi može biti deo dijagnoze drugih zdravstvenih stanja (npr. bolesti jetre).
Laboratorija Minmedik