Feritin

Feritin je protein koji predstavlja depo gvožđa u organizmu.

Šta je feritin i koja mu je uloga?

Feritin je intracelularni protein koji služi za skladištenje gvožđa u organizmu (smatra se da se oko 20 % od ukupnog gvožđa u telu vezuje za ovaj protein) i zajedno sa gvožđem formira rezervoar gvožđa u organizmu. Feritin dakle predstavlja kompleks gvožđa i proteina.

Depoi gvožđa sa feritinom smešteni su najviše u jetri, slezini, koštanoj srži i skeletnim mišićima, a samo mala količina feritina prisutna je u krvotoku. Iako je mala količina feritina prisutna u krvi, dovoljna je da se uz pomoć laboratorijske analize krvi odredi veličina depoa gvožđa u organizmu.

Feritin je protein koji predstavlja depo gvožđa u organizmu.

Obzirom da je feritin protein čija je osnovna funkcija skladištenje gvožđa u organizmu, nivo feritina može da ukaže na ukupne rezerve gvožđa u telu, dok su ostali parametri (serumsko gvožđe, TIBC, UIBC, transferin) pokazatelji trenutne dostupnosti gvožđa u krvi.

Feritin će skladištiti gvožđe sve dok mu telo ne pošalje signal da treba da ga otpusti. Otpušteno gvožđe iz pomenutog rezervoara ulazi u krvotok, gde se vezuje za novi protein transferin.

Feritin zajedno sa transferinom učestvuje u izgradnji transportnog sistema za gvožđe u organizmu, koji omogućava da njegove odgovarajuće količine dođu do koštane srži  u kojima se vrši produkcija eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Gvožđe predstavlja neophodnu komponentu za stvaranje eritrocita, a crvena krvna zrnca prenose kiseonik iz pluća do ostatka tela.

Gvožđe je takođe važno za zdrave mišiće, koštanu srž i organe, uključujući razvoj mozga kod dece.

Feritin u krvi služi kao indirektni marker koji može ukazati na ukupne količine gvožđa koje su uskladištene u organizmu. Svaka promena u koncentraciji feritina direktno utiče i ukazuje na poremećaj u metabolizmu gvožđa. Stoga je važno da proteina feritina bude dovoljno u organizmu kako bi i nivo gvožđa mogao da bude u okviru referentnih vrednosti.

Feritin kao protein akutne faze veoma je osetljiv na različite infekcije, upale ili oboljenja, pa će se njegova vrednost povećavati kao adekvatni odgovor na određeni zdravstveni problem.

Gvožđe i feritin

Feritin i nivo gvožđa u krvi su povezani i međusobno uslovljeni. Kada su količine serumskog gvožđa u krvi snižene, dolazi do njegovog otpuštanja iz feritina u krvotok kako organizam ne bi osetio deficit gvožđa. Ovaj proces uslovljava da se zalihe gvožđa u organizmu snižavaju, a nivo feritina opada.

Nivo hemoglobina može biti u okviru normalnih vrednosti, a nivo feritina nizak. To ukazuje na prisustvo anemije usled nedostatka gvožđa i da je potrebno obnoviti zalihe gvožđa u organizmu.

Nizak nivo feritina u krvi može ukazivati na pojavu anemije usled nedostatka gvožđa ili neko drugo zdravstveno stanje koje je povezano sa niskim nivoom gvožđa u krvi (gubitak krvi, neadekvatna apsorpcija gvožđa iz ishrane).

 Anemija predstavlja zdravstevno stanje organizma, kada on ne proizvodi dovoljno eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Ukoliko se ne leči može dovesti do kardiovaskularnih problema, sporog rasta i razvoja kod dece, različitih infekcija i niza drugih zdravstvenih problema.

Normalne vrednosti feritina u Minmedik laboratoriji

Feritin normalne vrednosti mogu varirati u zavisnosti od laboratorije gde se radi analiza. Nivo feritina u krvi može se razlikovati u zavisnosti od starosti i pola.

Feritin referentne vrednosti u Minmedik laboratoriji za odrasle osobe iznose:

-za muškarce: 30-406 ng/ml

-za žene: 13-147 ng/ml

Feritin se ispituje:

 • kako bi se utvrdilo da li pacijent u organizmu ima dovoljnu količinu gvožđa;
 • kada postoji sumnja na određena oboljenja (npr sindrom nemirnih nogu – peckanje u nogama koje može biti uzrokovano nedostatkom gvožđa);
 • sumnja na određene bolesti jetre – jer se veći deo feritina skladišti u jetri;
 • da bi se utvrdio rizik od pojave i razvoja razlicitih oboljenja (kod hroničnih boleti bubrega ili inflamantorne bolesti creva);
 • da bi potvrdio uspešnost date terapije prilikom lečenja anemije;
 • da dijagnostifikuje druga medicinska stanja i praćenje hroničnih stanja koja mogu biti povezana sa promenama nivoa feritina u krvi (infekcije, ciroza, karcinom jetre koji povećevaju nivo feritina u krvi);
 • Feritin se koristi kao pomoć u dijagnostici anemija (razlikovanju anamije usled nedostatka gvožđa od anemije hronične bolesti);
 • kao pomoć u dijagnostici opterećenja gvožđem (hemosideroza) kada se određuje sa ostalim markerima metabolizma gvožđa (hemoglobin, feritin i gvožđe);
 • Feritin se određuje osobama za koje se sumnja da imaju anemiju što može dovesti do nedostatka kiseonika u krvi (nizak hemoglobin i hematokrit) da se utvrdi tip anemije, kao i osobama koje imaju višak gvožđa u organizmu (hemosideroza), kao i u praćenju terapije navedenih poremećaja koja mogu uticati na nivoe gvožđa, kao što su rak, bolest bubrega i autoimune bolesti.

NIZAK NIVO FERITINA U KRVI

Kategorije ljudi koje su u povećanom riziku od nedovoljne količine gvožđa u organizmu, pa samim tim i nivoa feritina su:

 • osobe sa malom telesnom težinom;
 • osobe kojima je dijagnostifikovana anemija;
 • trudnice;
 • ženske osobe u reproduktivnom periodu (gube krv preko menstrualnog ciklusa);
 • osobe koje su imale gastrointestinalne hirurške procedure ili određene bolesti creva.

Simptomi koji mogu ukazati na nizak nivo feritina u krvi i pojavu anemije su:

 • Hroničan umor
 • Opšta slabost, zamor pri laganim/normalnim fizičkim aktivnostima, vrtoglavica
 • Kratak dah (dispneja)
 • Ubrzan rad srca (tahikardija)
 • Izrazito bleda koža
 • Pojačano opadanje kose
 • Poremećaj u radu štitne žlezde

Kako povećati nivo feritina u krvi?

Poboljšavanje krvne slike i povećanje nivoa gvožđa sprovodi se pomoću adekvatne ishrane bogate gvožđem: crvenog mesa, morskih plodova, jaja (žumance), žitarica, pasulja, sočiva, zelenog lisnatog povrća, smanjiti unos kafe.

Ove namirnice je važno kombinovati sa suplementima i hranom bogatom vitaminom C koji povećavaju apsorpciju gvožđa.

Kada je neophodno, lekar može preporučiti suplemente za povećanje nivoa feritina, a u izuzetnim, teškim slučajevima anemije i intravensko lečenje gvožđem.

Nizak nivo Feritina u trudnoći

Nizak nivo feritina u trudnoći i blaga anemija mogu biti normalna pojava, jer su potrebe za gvožđem usled rasta i razvoja ploda povećane (čak 30 % trudnica ima neki oblik anemije). Ukoliko lekar proceni, može vam propisati i određene suplemente koji povećavaju nivo feritina i gvožđa u krvi.

Kod izražene anemije je potrebna adekvatna terapija, jer postoje rizici da ovo stanje izazove komplikacije sa trudnoćom i povoljan uticaj po razvoj ploda. Trudnice uglavnom uzimaju kompleks prenatalnih vitamina koji, između ostalog, sadrže i gvožđe. Međutim, neophodno je da se pre trudnoće i tokom trudnoće obavljaju odgovarajuće laboratorijske analize kako bi se utvrdilo stanje i stadijum anemije ako je prisutna, kako bi se odredila terapija i trudnoća razvijala nesmetano, budući da postoje slučajevi kada je potrebna dodatna suplementacija gvožđem.

VISOK NIVO FERITINA U KRVI

Visok nivo feritina može ukazati na povećanu koncentraciju gvožđa u krvi i stanje da vaš organizam skladišti i više gvožđa nego što je potrebno.

Povišena koncentracija feritina može se javiti kod:

 • različitih infekcija, inflamacija — upala (feritin je važan marker upale, tako da nivoi feritina mogu biti povišeni kad god je prisutna upala);
 • autoimunih bolesti, dijabetesa, gojaznosti;
 • hemohromatoze (povećane količine gvožđa u krvi) — usled povećane resorpcije unetog gvožđa, genetskog faktora;
 • hipertireoze (preaktivne štitne žlezde);
 • oštećenja jetre (obično povišeni i enzimi jetre), oštećenja slezine, koštane srži, kancera krvi (leukemija ili limfom).
 • transfuzija krvi kao i upotreba različitih dijetetskih suplemenata može dovesti do povišenja nivoa feritina u krvi.

Simptomi koji se javljaju kao posledica povišenog feritina:

 • Hroničan umor i depresija, slabost, bolovi u zglobovima, bolovi u stomaku, smanjen libido
 • Sivkasta ili bronkasta boja kože, nepravilan rad srca
 • Bolesti jetre (ciroza, kancer), povišen šećer u krvi itd.

Kako smanjiti nivo feritina u krvi?

Visok nivo feritina može se smanjiti promenom načina ishrane i životnog stila, redovna i lagana fizička aktivnost.

To podrazumeva konzumiranje određenih namirnica i napitaka (vlaknaste hrane, integralnih žitarica, mlečnih proizvoda i ostale hrane bogate kalcijumom, konzumiranje zelenog čaja i kafe).

 • Konzumiranje integralnih žitarica može dovesti do smanjenja nivoa gvožđa u krvi, jer fitinska kiselina koja se nalazi u integralnim žitaricama deluje kao inhibitor apsorpcije gvožđa u telu
 • Hrana bogata kalcijumom – mlečni proizvodi naročito mogu smanjiti apsorpciju gvožđa

Analiza nivoa feritina u Minmedik laboratoriji

Uzimanje uzorka krvi za analizu feritina kod odrasih obavlja se isključivo venski, najbolje ujutru nakon noćnog gladovanja, a rezultate u Minmedik laboratoriji možete dobiti tokom istog dana.

U trenutku vađenja krvi je potrebno da osoba nije u skorije vreme imala oboljenje zapaljenske prirode (infekcija, povreda ili operacije).

Vrednosti feritina omogućuju najtačnije dijagnoze kada se tumače sa ostalim komponentama metabolizma gvožđa, kao što su serumsko gvožđe, TIBC, UIBC i transferin.

U Minmedik laboratoriji možete uraditi analize kompletne krvne slike, analizu gvožđa i njegov transport i skladištenje – protein feritin, transferin, TIBC, UIBC itd.

-Serumsko gvožđe predstavlja slobodno gvožđe u krvi koje ćelije organizma koriste i koje se transportuje kroz krvotok.

-TIBC predstavlja ukupnu sposobnost krvne plazme da veže gvožđe.

-UIBC predstavlja sposobnost krvne plazme da veže gvožđe.

-Saturacija transferina je odnos serumskog gvožđa i TIBC, a omogućuje transport gvožđa kroz krvotok.