Gama GT

Šta je parametar GGT i koja mu je uloga?

GGT (gama GT) je membranski enzim koga najviše ima u ćelijama jetre, zatim u pankreasu, bubrezima, prostati, epitelu tankog creva i mozgu. Pretežno je lokalizovan u membrani žučnih puteva i u endoplazmatskom retikulumu hepatocita. Njegova osnovna funkcija je da učestvuje u transportu aminokiselina i peptida kroz ćelijsku membranu i da učestvuje u metabolizmu glutaminske kiseline.

GGT enzim ima ključnu ulogu u razmeni aminokiselina između ćelija i u procesu prenosa aminokiselina preko ćelijskih membrana. Ovaj enzim ima veliki značaj u stvaranju glutatona, važnog antioksidansa u organizmu koji učestvuje u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i održavanju pravilne funkcije jetre.

Gama GT

Jetra je najveća žlezda u telu koja ima mnogostruku ulogu i koja obavlja “važan posao“ kako bi vaš organizam održavala zdravim i funkcionalnim. Provera njenog zdravstvenog stanja je značajna, naročito ako se zna da je jetra „tihi“ organ, koji kasno pokazuje simptome oštećenja ili oboljenja.

GGT je enzim koji se može naći u različitim organima, ali mu je najveća koncentracija u jetri. Iz tog razloga, merenje nivoa GGT u krvi može pružiti korisne informacije o zdravlju jetre i žučnih kanala.

Kada je potrebno uraditi GGT?

GGT se određuje se kod pacijenata koji:

 • pokazuju znakove i simptome oštećenja jetre (slabost, umor, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, žutica, tamna mokraća itd.), i tada se mere nivoi i ostalih jetrenih enzima (ALT, AST, ALP, GLDH, ukupni i direktni bilirubin), kompletna krvna slika itd;
 • imaju povišenu alkalnu fosfatazu (ALP), kao pomoć u diferencijalnoj dijagnozi – ALP predstavlja enzim čija aktivnost u krvi potiče iz jetre i kostiju. Povišena GGT zajedno sa ALP ukazuju na bolest jetre ili žučnih kanala, a ne kostiju. A ukoliko su vrednosti GGT u okviru referentnih vrednosti, a ALP je povišen, takvi rezultati ukazuju na određene koštane bolesti;
 • kao parametar za testiranje na zloupotrebu alkohola (rano otkrivanje alkoholizma) i za nadgledanje upotrebe alkohola kod ljudi koji se leče od alkoholizma ili alkoholnog hepatitisa i slično.

Povišene vrednosti GGT

Neke od najčešćih razloga povišenih vrednosti GGT su vezani za oboljenja jetre:

 • Bilo kog oblika hepatitisa (infektivni hepatitis, koji uslovljava blago povišene aktivnosti GGT, alkoholni .) U slučaju infektivnog hepatitisa javlja se blago povećanje aktivnosti GGT i to 2-5 puta u odnosu na gornju granicu referentnog opsega.
 • Maligni procesi na jetri (rak jetre), ciroze jetre i drugih infekcija jetre i bolesti jetre.
 • Nealkoholna masna jetra – dovodi do blagog povećanja aktivnosti GGT, uz povišenje ALT i AST u krvi, uz dodatne karakteristike tzv. „metaboličkog sindroma“: gojaznost, visoke vrednosti triglicerida nizak nivo HDL holesterol-a i poremećaj nivoa glukoze u krvi.
 • Opstrukcija žučnih kanala (opstruktivni ikterus, holecistitis) – zbog prisustva kamena (kada je povišena i ALP – vrednosti mogu biti uvećane za 5 do 30 puta od gornjeg referentnog opsega).

Drugi uzroci povišenog nivoa GGT koji mogu biti posledica drugih stanja:

 • Akutni i hronični pankreatitis ili neke vrste karcinoma pankreasa.
 • Konzumacija alkohola,
 • Poremećaji metabolizma – određeni metabolički poremećaji (dijabetes, gojaznost itd.).
 • Kardiovaskularne bolesti, infarct.
 • Aktivni pušači.
 • Upotreba određenih lekova (antiepileptici – barbiturati, antiinflamatorni lekovi, statini – lekovi za holesterol, oralni kontraceptivi ), koji su toksični za jetru
 • Pošto je GGT inducibilni enzim (odmah raste nakon malog oštećenja jetre), sa prolongiranim poluživotom od 20 dana, on je odličan indikator oštećenja jetre npr. alkoholom, lekovima ili toksinima.
 • Dakle, GGT je osetljiv pokazatelj bolesti jetre (i mali poremećaj ćelijskog integriteta ili minimalne holestaze dovodi do značajnog porasta aktivnosti GGT u serumu), ali nije specifičan, jer njegove povišene vrednosti mogu se javiti i kod drugih stanja: dijabetesa, kardiovaskularne bolesti ili upotrebe određenih lekova. Zbog toga se preporučuje da se analiza GGT vrši zajedno sa analizom ostalih jetrenih enzima i parametara (ALT, AST, ALP, bilirubini…)

Kako smanjiti GGT vrednost u krvi?

Smanjenje nivoa GGT u krvi uglavnom se zasniva na lečenju osnovnog uzroka, posebno ako analize pokazuju jako visoke vrednosti GGT preko 200 U/L. To može uključivati promene u načinu života, kao što je potpuno izbegavanje ili značajno smanjenje konzumiranja alkohola, prilagođavanje ishrane (veći unos voća, povrća, žitarica sa celim zrnom i nemasnim proteinima), redovna fizička aktivnost nekoliko puta nedeljno, zatim kontrola lekova koje mogu uticati na povećanje nivoa GGT, kao i lečenje osnovnih oboljenja koje povećavaju nivoe GGT u krvi.

Snižene vrednosti GGT

Smanjeni nivo GGT u krvi nije toliko čest slučaj i ove vrednosti klinički nisu značajne. Mogu biti povezane sa nedostatkom proteina u ishrani ili određenim genetskim oboljenjima.

Kako se pripremiti za analizu GGT?

Priprema za analizu ne zahteva posebne mere, ali ipak postoje određene smernice kojih bi se trebalo pridržavati, kako bi rezultati bili relevantni:

 • Preporuka je da se krv vadi ujutru, nakon noćnog gladovanja, jer nivo GGT opada nakon obroka
 • Obavestite lekara ukoliko koristite određene lekove, suplemente ili dodatke ishrani, jer neke supstance mogu uticati na rezultate testa.
 • Izbegavajte alkohol nekoliko dana pre analize – ukoliko konzumirate čak i malu količinu alkohola dan pre vađenja krvi, GGT može pokazati povišene vrednosti.

Uzorak: serum (venska krv)

U Minmedik laboratoriji analiza GGT (gama GT) bude gotova istog dana.

Referentne vrednosti GGT u Minmedik laboratoriji

 • Referentne vrednosti gama GT se razlikuju i u zavisnosti od pola, pri čemu su kod žena značajno niži. Nakon 50. godine života, pomenute razlike se postepeno smanjuju.
 • Normalne vrednosti GGT testa kod odraslih muškaraca < 55 U/L, kod žena < 38 U/L Referentne vrednosti mogu biti drugacije u drugim laboratorijama
 • Rezultat u okviru referentnih vrednosti ukazuje na činjenicu da osoba najverovatnije nema oboljenja jetre i nije konzumirala bilo kakav alkohol.

**Za sve dodatne informacije u vezi analize GGT (gama GT), budite slobodni da kontaktirate osoblje Minmedik laboratorije na tel:+381114383995 tel:+381659490835 ili putem mail-a