PRIPREMA PACIJENATA ZA SPERMOGRAM

Da bi se dobile tačne vrednosti spermograma neopodno je da se pacijenti pridržavaju određenih uputstava:

  • Neophodno je da pre davanja uzorka pacijent ne konzumira alkohol i Tokom perioda apstinencije treba smanjiti, a ako je moguće potpuno isključiti pušenje, uzimanje alkohola, kafu, čaj od kantariona.
  • Značajno je napomenuti da li pacijent koristi lekove i/ili suplemenate, naročito u slučaju kada se analiza spermograma vrši radi praćenja efikasnosti primenjene terapije.
  • Potrebno je apstinencija  od 2 do 7 dana (najoptimalnije 3 do 5 dana)

Razlog tome je što se u uzorku nakon apstinencije kraće od 2 dana može naći manji broj spermatozoida (nedovoljno vremena za sazrevanje spermatozoida), dok se kod apstinencije duže od 7 dana smanjuje njihova pokretljivost, uzorak je koncentrisan i dobijeno stanje nije realno.

  • Pre davanja uzorka neophodno je da pacijent urinira.
  • Neposredno pre davanja uzorka, uro-genitalnu oblast treba dobro oprati vodom i osušiti.

Davanje uzorka

~ Uzorak se ostavlja u laboratoriji Minmedik lab ili se donosi od kuće. Uzorak treba sakupiti u sterilnu posudu sa što širim otvorom (najbolje je koristiti sterilnu bočicu za urin – ejakulacija u sterilnu plastičnu posudu).

~ Potrebno je zabeležiti tačno vreme ejakulacije (odustvo informacije o tačnom vremenu uzorkovanja onemogućava određivanje vremena likvefakcije).

~ Značajno je doneti celokupan uzorak (jer prvi mlaz sadrži najveću koncentraciju spermatozoida. Takođe, nepotpuno sakupljen uzorak utiče nepovoljno na rezultate analize; dobijaju se niže vrednosti zapremine ejakulata i broja spermatozoida).

~ Uzorak je najbolje dati neposredno u laboratorij. Ukoliko to nije moguće, mora se doneti na ispitivanje što pre (u roku od 30 min!!!!!!!). Najbolje ga je nositi direktno uz kožu- ispod pazuha ili do stomaka kako bi sačuvao telesnu temperaturu od oko 37°C. Neadekvatno transportovan uzorak nepovoljno utiče na pokretljivost i vitalnost spermatozoida.

~ Dijagnoza se nikada ne uspostavlja na osnovu jednog uzorka. Potrebne su minimum tri analize spermograma u periodu od 3-6 meseci. Razlog tome je velika oscilacija u vrednostima kod iste osobe, s obzirom da su kvalitativne i kvantitativne osobine semene tečnosti vrlo osetljive. Na nju utiču razni faktori: promena temperature skrotuma, učestalo pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, hormonski preparati i dr.

Upozorenja:

  • Ne sakupljati uzorak tokom seksualnog odnosa metodom prekida odnosa pre vrhunca (može doći do gubitka značajne količine uzorka i kontaminacije telesnim tečnostima partnerke), niti korišćenjem prezervativa (sadrže spermicide koji nepovoljno utiču na pokretljivost i vitalnost spermatozoida).
  • Analizu spermograma ne treba raditi u toku i najmanje 7 dana nakon akutnih infektivnih bolesti, naročito ako su praćene povišenom telesnom temperaturom (febrilna stanja) jer nepovoljno utiču na broj i kvalitet spermatozoida.
  • NAPOMENA: UZORAK ZA SPERMOGRAM U MINMEDIK LABORATORIJI SE DOSTAVLJA/DAJE RADNIM DANIMA OD 12h – 13h.
  • Molimo Vas da analizu spermograma OBAVEZNO ZAKAŽETE telefonom 011/ 43-83-995, 065/94-90-835 ili email-om